KIIRE PAINAA, MUTTA SEHÄN ON VAIN HYVÄ! (Vai miten se meni…..)

Tunkkaisia vaatteita

lattialta keräät ja

nyt on kiire

5 X kello käy

 

Aamukahvit ruuhkassa

autot, bussit, tungosta

nyt on kiire

5X kello käy

 

Onko kiire? Suurin osa meistä työssäkäyvistä mainitsee kiireen aina, kun kysytään, mitä työhön kuuluu.  Kiire ikään kuin kuuluu mainita.  Ilman kiirettä emme ole kunnollisia työntekijöitä, se pitää meidät työn touhussa, tekee meistä uskottavia, tehokkaita, työteliäitä ja työpaikkamme arvoisia.  Kun olemme jatkuvassa kiireessä, lunastamme paikkamme kilpailussa yhä harvenevista (vanhanajan) työpaikoista, olemme merkityksellisiä ja tärkeitä työntekijöitä, tarvittuja, korvaamattomia….  Hei hetkinen!  Näinkö se menee?

Mitä siis on aika? Jos kukaan ei kysy minulta, tiedän; mutta jos minua pyydetään selittämään, en tiedä. – Augustinus

Kuka kiireen määrittelee? Mistä kiire-puhunta on alun perin syntynyt?

Nykyinen lineaarinen, kellon mittaama aikakäsitys on tuore ilmiö, joka on vaikuttanut arkeemme vasta muutaman vuosisadan vuoden ajan. Ajan mittaaminen aloitettiin varsinaisesti 1600-luvun loppupuoliskolla, kun kellon kantamisesta alkoi tulla tapa, kunnes siitä tuli luonteva osa arkea. Nykyajan (maailman)taloudessa noudatetaan kirjaimellisesti Benjamin Franklinin neuvoa, ”Aika on rahaa”.  Tämä sama jargon on tunkeutunut kaikkialle työelämään ja sen ansaintalogiikkaan.  Jos kaikki mitataan rahassa, on aika myös rahaa ja kiireinen ihminen on arvokas työntekijä.  Hän on aikaansaapa ja tehokas……vai onko?

Sinä olet ihminen muistatko?

Sinä olet aava ja rannikko

sinä olet tuulia latvoissa

natiseva silta ja nauloja

Sinä olet ihminen muistatko?

Ihminen on paradoksaalinen olento – myös ajan ymmärtämisen ja ajan käytön suhteen. Hänen on vaikea olla paikoillaan, rauhoittua havainnoimaan ja pohdiskelemaan.  Tekemättömyys on ahdistavaa olennolle, jonka tulee touhuta koko ajan jotakin.

Ihmisen sisäsyntyinen vuorokausirytmi säilyy normaalisti toiminnan ja levon, päivän ja yön vaihteluissa ilman ’tahdistinta’. Rytmi on kuitenkin kytköksissä ympäristöön, jonka vihjeet voivat säädellä rytmiä ja sovittaa sen paikalliseen ympäristöön. Valon lisäksi rytmiä säätelevät myös sellaiset tekijät kuin ravinto, liikunta ja älyllinen aktiivisuus.  Ihminen on päiväeläin, jonka sisäinen kello tahdistaa hänen aivotoimintaansa, eli hän on yleensä aktiivisimmillaan päiväsaikaan – toki yksilöiden ja kulttuurien välillä on suuria eroja.  Unirytmi ja vireystila eivät välttämättä noudata samaa rytmiä.  Monilla nykyihmisillä levon ja aktiivisuuden tilat ovat sekaisin kiireen vuoksi.  Pakotamme itseämme toimiin silloinkin, kun meidän pitäisi levätä.  Ja sitten emme enää jaksa toimia silloin, kun olisi syytä olla aktiivinen tai valpas.  Valppauttamme syövät väsymyksen lisäksi jatkuvat ulkomaailman impulssit, joihin pyrimme reagoimaan: älypuhelimet piippailevat, sähköpostit poksahtelevat, kannettavat ja tabletit haastavat uusiin hommiin ja yöllä, kun uni ei tule, nettflixien adrenaliinitasot koukuttavat valvomaan vielä lisää.  Sitten syömme unilääkkeitä ja rauhoittavia, käytämme hyvinvointirannekkeita ja päivitämme kuntostatuksiamme, mittaamme verenpaineita ja juoksemme maratoneja – sekä fyysisesti että psyykkisesti.  Silloin tällöin nollaamme vetämällä kännit.  Raskas ja kiireinen työ vaatii raskaat ja kiireiset harrastukset.

Työpaikan käytävä

katseet tuntuu selässä

nyt on lujaa mentävä

5X kello käy

Mitä tälle kaikelle alituiselle kiiruhtamistouhulle voi oikein tehdä? Milloin sitä voisi pysähtyä mietiskelemään, että minkä perässä sitä juoksee ja miksi? Mitä kiireellä saavuttaa?  Onko se tavoittelemisen arvoista, oikeasti tärkeää?   Kannattaako sen eteen uhrata oma aika, terveys, ihmissuhteet, luonteva valppaus, havaintokyky – sekä yhteys itseen ja ulkomaailmaan? Mitä menetän, jos lopetan kiirehtimisen, hylkään kiireen?  Eräs työntekijä kertoi, että hän on lopettanut tietoisesti sanan ’kiire’ käyttämisen.  Se ei ollut helppoa aluksi, mutta oli tuottanut myöhemmin tulosta, antanut tilaa, aikaa ja avaruutta omaan tekemiseen.  Kun hän oli lopettanut sanan käytön, hän oli oppinut isoja asioita omista toimintatavoistaan – ja alkanut samalla opetella niistä pois.  Pieni, iso asia.

Sinä olet ihminen muistatko?

Sinä olet aava ja rannikko

Sinä olet jälkiä hangessa

Nariseva haipakka pellolla

Jos päästämme irti ’kaiken tavoittelemisen’ noidankehästä, niin kahleet kirpoavat, kun motivaatioksi nousevat toiset, tärkeämmät, asiat. Meillä on dramaattisesti sanottuna suoranainen sielun tarve tehdä asioita rauhassa, jotta voisimme laittaa niihin parastamme.  Ihminen on luovimmillaan silloin, kun saa luoda rauhassa – ja tehdä asioitaan/töitään syventyneenä niihin niin, että ymmärtää mitä tekee, näkee suurempia yhteyksiä ja kokee käyttävänsä täysipainoisesti omaa potentiaaliaan.  Useiden organisaatioiden työntekijät ovat kertoneet, että kun stressi ja kiire oikein syövät, asioita tulee tehtyä ’hutkimalla’ ja työn ilo sekä merkitys katoavat.  Samalla useimmat kokevat, etteivät käytä koko potentiaaliaan, eivät pääse tekemään sitä, mitä oikeasti osaavat ja haluavat.

Ongelmat alkavat, kun kiireestä syntynyt stressi kroonistuu. Stressireaktio mitätöi uusiutumiskyvyn.  Stressi vaikuttaa kudosten uusiutumiseen, elimistön elpymiseen ja uusiutumiskykyyn.  Sekä elimistömme että mielemme tarvitsevat tietyn määrän rauhaa ja tyyneyttä. Vastaavasti uudistuminen vaatii tyyneyttä ja rauhallisuutta – eikä sitä tarvitse etsiä tai tavoitella, se on jo meissä.

Jos alkaisimme käyttää kallista aikaamme enemmän siihen, että nauttisimme tekemisistämme ja meillä olisi aidosti hauskaa, olisi maailma aivan eri näköinen. Olemme astuneet kulutuksen ja tuotannon kiiruiseen ansaan: pitää tuottaa lisää ja lisää, jotta kulutettaisiin ja tuotettaisiin lisää.  Kiireesti.

Mutta evoluutio mahdollistaa toistaiseksi vielä muitakin mahdollisuuksia, jotka vastaavat kenties enemmän siihen sielun ikävään, mitä kaipaamme. Mihin sinä tartut?

Sinä olet ihminen muistatko?

Sinä olet tihkua ilmassa

Ratiseva hiekka saappaissa

Sinä olet syystä ja varmasta

Sinä olet varjoja puistossa

Pimeällä penkillä kastetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *